Lovgivning for videoovervågning

Regler og lovgivning for tv-ovevågning

Inden du opsætter videoovervågning, så sørg for du har sat dig ind i lovgivningen. For du må ikke bare overvåge alle områder på og omkring din bolig.

Reglerne og lovgivningen indenfor videoovervågning er forskellige om du er privat person eller driver virksomhed. Som virksomhed må du faktisk lidt mere end som privatperson. Derfor er det vigtigt at du ikke opsætter samme videoovervågning i dit eget hjem, som du måske har set andre steder.

Herunder er en vejledende guide som er udarbejdet efter Bekendtgørelse af lov om tv-overvågning. Denne gælder uanset om det er videoovervågning eller f.eks. overvågning via stilbilleder.

Må man dele overvågningsbilleder?

Nej. Du må hverken som privat, som erhvervsdrivende eller som forening dele overvågningsbilleder med offentligheden. Det er kun politiet der må dele overvågningsbilleder. Politiet kan evt. give andre tilladelse til at dele – ofte er det medier og aviser, som får lov til det.

Deler du overvågningsbilleder f.eks. på Facebook – også selvom det er en lukket gruppe – så overtræder du persondataloven. Overtrædelsen ender oftest med bødesager på en 5.000-10.000 kroner afhængigt af den enkelte sags karakter.

I en sag fra 2013 fik personen som offentliggjorde overvågningsbillederne en større bøde end tyvene.

Offentlige veje og områder

Som privatperson må du ikke overvåge hvad der sker på veje eller områder hvor der er det der kaldes en almindelig færdsel. Som udgangspunkt betyder det alle offentlige veje, pladser og områder.

Du må selvfølgelig gerne overvåge dit indgangsparti på din egen grund, men du må ikke opsætte et kamera som overvåger ud på din vej – altså ud over skellet af din grund, heller ikke selvom kameraet er monteret på dit hus eller andre steder på din grund.

Private veje og områder

Ejer du en privat vej eller et større område som du gerne vil overvåge, så skal du faktisk sikre dig at de ikke bruges til almindelig færdsel, inden du opsætter overvågningskamera. Det kan f.eks. være en lille gennemgangssti eller en mindre tilkørselsvej. Sørg derfor for at gøre opmærksom på

 • at vejen er privat
 • at gennemgangsfærdsel ikke er tilladt
 • at området overvåges

Det er selvfølgelig heller ikke tilladt at overvåge hvad der sker på din nabos grund.

Undtagelsen

Der er faktisk en undtagelse i de førnævnte regler. For hvis du som led i at overvåge din indgang, din indhegning rundt om huset eller din facade, samtidig overvåger et offentligt område med almindelig færdsel, så må du gerne fortsætte, så længe optagelserne ikke gemmes på f.eks. bånd eller harddiskoptager.

I så fald vil overvågningen selvfølgelig ikke kunne bruges i forbindelse med opklaring af kriminalitet, men vil måske mere have en forebyggende effekt. Her kan du så overveje, om det ikke er bedre at opsætte overvågningen på en måde så du må gemme optagelserne, og så opsætte en attrap der hvor der skal forebygges.

Lovgivningen for virksomheder

Virksomheder må i nogle tilfælde gerne overvåge i offentligt rum. Virksomheder må gerne sætte Tv-overvågning op som filmer deres indgange og facader – selvom dette i princippet er et område med offentlig færdsel.

Et eksempel på det er på tankstationer, i butikscentre eller foran hæveautomater.

Overvågning i boligforeninger

Områder i boligforerninger kan virke lidt som en gråzone. Er det privat område eller er det offentligt? Og må I opsætte overvågning.

Hvis I vil etablere overvågning i jeres boligforening er det først og fremmest vigtigt at I får en bred opbakning blandt beboere. Der skal også være en reel grund til det. Se f.eks. denne klagesag om overvågning i en boligforening, hvor boligforeningen netop fik medhold, fordi der havde været begået alvorlig kriminalitet. Afgørelsen lød således:

“Datatilsynet må således lægge til grund, at afdelingens etablering af tv-overvågning var begrundet i alvorlig kriminalitet, idet der konkret har været tale om påsatte brænde. Tilsynet vurderer derfor, at etableringen af tv-overvågning er sket inden for rammerne af persondataloven.”

Datatilsynet har udarbejdet en gratis vejledning i overvågning i boligforeninger som beskriver uddrag af lovteksten og hvordan det tolkes ifbm. boligforeninger.

Download vejledningen gratis her.

 

Skiltning

Opsætter du en tyverialarm behøver du ikke skilte med det, men det kan være en god idé rent forebyggelsesmæssigt.

Men opsætter du videoovervåning er der nogle skilte-regler du skal følge:

Du skal både som privat person og som virksomhed kun sørge for tydelig skiltning hvis du overvåger steder hvor der er almindelig færdsel eller adgang.

Dvs. har du en virksomhed – f.eks. en butik der sælger tøj, så skal du have en tydelig skiltning ved indgangen.  Men når du som privat person overvåger dit eget hjem behøver du ikke skilte med det, for her er der ikke almen adgang. Det dog være en god idé fordi en tydelig skiltning kan være med til at forebygge indbrud.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (2 anbefaling, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Dette indlæg blev udgivet i Videoovervågning og tagget , . Bogmærk permalinket.

72 kommentarer til Lovgivning for videoovervågning

 1. Frederik skriver:

  HEj dit indbo,
  Hvad med et kamera der kun gemmer data over hvor mange der færdes på vejen. Er det lovligt at indsamle den slags data gennem et videokamera, hvor film ikke bliver lagret, men data om hvor mange der færdes på privat og offentlig vej?

  • webmaster skriver:

   Hej Frederik.
   Godt spørgsmål. Umiddelbart lyder det ikke som om du gemmer nogle personfølsomme data.
   Men jeg må være dig et svar skyldigt. Jeg vil lige prøve at trække en jurist ind som måske kan hjælpe.

   Dbh
   Lars

 2. Halfdan Timm skriver:

  Hej Frederik og Lars

  Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad der forhindrer dig i at trække den data.

  Den umiddelbare udfordring kunne være persondataloven, men denne forhindrer dig i at indsamle personfølsom data. Data om antallet af færdener over en given vej er næppe personfølsomme – først og fremmest fordi ingen bliver identificeret.

  Med andre ord – giv los. 🙂

  Mvh. Halfdan
  JUF.dk

 3. Gitte Christensen skriver:

  Hej Lars

  Min mand er ansat som pedel ved en friskole og er i den forbindelse med hele skolen og de andre lærere på lejrskole. De har observeret, at der er kameraer sat op rundt omkring, men der er absolut ingen skiltning med, at der filmes, så de troede ikke, de var i brug. Ved en tilfældighed åbner nogle drenge et skab, hvor der står en computer og kører helt lydløst, og de kan så regne ud, at de bliver overvåget. Er det lovligt, specielt når der er børn indblandet. De føler sig lidt utrygge.
  Jeg har læst lidt her og der, men syntes det er svært at vurdere præcist.

  Mvh. Gitte

  • webmaster skriver:

   Hej Gitte
   Jeg mener ikke der er nogen tvivl om at der SKAL være tydelig skiltning i en sådan sitation.

   I Bekendtgørelse af lov om tv-overvågning står der i § 3: “Private, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom.”
   og i § 3 a. “Offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom.”

   I bør tage den op med skolens ledelse.

   Dbh
   Lars

 4. flemming skriver:

  min nabo har lige sat overvågning op i opgangen uden at skilte med det eller oplyse beborende i opgangen om det. så ville høre om det er lovligt da jeg personligt ikke bryder mig om at få taget billeder eller blive filmet

  • webmaster skriver:

   Hej Flemming
   Det skal siges at jeg er ikke jurist, men jeg vil henvise til bekendtgørelse af lov om tv-overvågning § 1:

   “Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.”

   Spørgsmålet er om en opgang juridisk set vil blive betragtet som en af disse. Hvis ikke så skal der i hvert fald skiltes med det jfv. §3:

   “Private, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom.”

   Hvis din nabo er til at snakke med, så synes jeg du skulle tage fat i ham og fortælle ham om din bekymring, og henvise til disse to paragraffer. Alternativt så tag fat i jeres ejer/lejer-forening, som bør have adgang til en jurist.

   Dbh
   Lars Skjoldby

   • torben skriver:

    Ville naboen netop ikke kunne påråbe sig “undtagelsen” fra jeres egen vejledning til overvågning ?

    Uanset hvad; så tag dog en snak med den nabo – det er lige “smart” nok at overvåge en fælles opgang.

    Der er også diverse “dørspioner” der nu fungerer ved hjælp af kamera – disse må vel være i en gråzone især hvis de er “motiondetect” ?

 5. Philip skriver:

  Hej Lars,

  jeg har et spørgsmål vedrørende filmning ud i offentligt rum, som IKKE lageres eller gemmes nogen steder.
  Vi har en tøjbutik og er i tvivl om hvorvidt vi må opsætte et kamera i vores butiksvindue der vil filme ud mod gågaden, og så vise det der bliver filmet på en stor skærm i det samme butiksvindue. Altså er det lidt som et spejl, men det skal være digitalt, altså kamera + storskærm og et regulært spejl er derfor ikke en mulighed.

  Jeg har læst dit indlæg og læst bekendtgørelse men er i tvivl om det går ind under “Undtagelsen” når det er vi er en butik/virksomhed, da det umiddelbart ser ud til kun at være for private?

  Mvh Philip

  • webmaster skriver:

   Hej Philip
   Det er et super godt spørgsmål. Jeg har hørt en professionel installatør sige, at så længe det ikke lagres må du gerne filme ud på offentlig vej. Og som jeg læser bekendtgørelsen så er det også min opfattelse at du gerne må. Og så mindes jeg også at have set lignende setups i gadebilledet. Men jeg er ikke jurist, så jeg vil ikke lægge hovedet på blokken med det her råd.

   Hvis du vil være sikker, så prøv at tage fat i jeres virksomheds advokat. Hvis I er medlem af en brancheforening er der ofte advokater tilknyttet. Måske de kan give et gratis råd.

   Hvis du får et bindende svar et sted, så kom meget gerne tilbage og del det. Det vil være super info at få med her på siden.

   Dbh
   Lars

 6. Ronnie Dirichs skriver:

  Må vi i en ejerforeningen heller ikke filme udenfor egen grund hvis alle er enige om det er ok. Det må da betragtes som privat grund da vi alle ejer området.

 7. Thomas skriver:

  Hej,

  Min kære nabo har opsæt video overvågning som peger direkte i vores baghave og husets facader ink køkkenvinduet. Politiet vil ingen ting gøre, begrundelsen “Der har ikke begået en ulovlighed som giver dem lov til at tjek hans opsætning”

  Overvågningslov siger igenting om privat overvågning af andres privatejedom.

  Vi vil have ham til at flytte kamera så den ikke kan se vores facader. Er der noget vi kan gøre?

  • webmaster skriver:

   Det lyder lidt som en anden måde at sige: “Vi har ikke tid.” Et eller andet sted er det forståligt nok, at de prioriterer mere alvorlige sager. Der er desværre for for ressourcer hos politiet.

   Nu kender jeg ikke hele historien, men jeg ville tage det op med naboen. Start med at fortælle ham om jeres bekymring og oplys ham så om reglerne. Jeg tror det er vigtigt at I ikke kommer med løftet pegefinger her, men at I får en god dialog.

   • jesper skriver:

    Til Thomas

    Tag et billede af kamera linsen og hvilken vej det peger.
    Lav en skriftlig henvendelse til politiet hvor I vedlægger foto og henviser til loven

 8. Dennis Steen skriver:

  Hej. Der er desværre nogle unge mennesker som synes det er sjovt at sprænge vores postkasse i luften. Dette er sket et par gange nu. Må man sætte et kamera op som optager indkørsel og færdsel, således at man kan dokumentere dette.?

  • webmaster skriver:

   Hej Dennis
   Du løber nok ind i et dilemma her. Du må gerne optage din egen indkørsel, men postloven siger jo at din postkasse skal stå ved skællet. Her til, altså inden for skællet, må du gerne filme – men ikke over på den anden side, hvor vejen er offentlig og hvor hærværket sikkert foregår.

   Så for at opnå den ønskede effekt, er du nød til at overtræde en af de to lovgivninger.

   Men det du kan gøre er, at købe dig nogle skilte som viser du foretager videovervågning, og så opsætte dem enten på din postkasse eller meget tæt ved din postkasse, og så simpelthen bruge dem som det foregbyggende.

   Dbh
   Lars

 9. Heidi Hjardemaal skriver:

  Hej Dennis

  En kort forspørgelse… Er det lovligt at opsætte skilt som viser kamera overvågning, på min hoveddør, i en (ejerlejlighed) opgang, uden dog at overvåge på nogen måde! Men som forbyggernde/præventiv effekt?
  Og øvrigt informere nabo’ere at det “kun” er for at afskrække ubudne gæster.

 10. Trond hagen skriver:

  Hej
  Jeg har opsat kamera på vores grund som også tager indkørslen “det skal lige siges det er en privat fællesvej” jeg har spurgt naboen om det var iorden med dem. Og det var det. Overvågningen sender billeder ved bevægelse. Er det lovligt at have uden skiltning da der kun er klistermærker på postkasse og vinduer? Naboen holder heste så der er godt med trafik. Skal der så skiltes ude fra hovedvejen at når de køre ind mod os at der er overvågning eller er det okay at have det som det er, da det er os og naboen der ejer vejen?

  Med venlig hilsen
  Trond

  • webmaster skriver:

   I bekendtgørelsens § 1. står der “Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.”

   Spørgsmålet er om jeres private vej bruges til almindelig færdsel, og hvordan almindelig færdsel tolkes. Hvis der er trafik pga. hestene, så betegnes det sikkert som almindelig færdsel. På den anden side så er det jo en privat vej og dermed privat grund.

   Uanset hvad, så vil jeg anbefale at I som minimum skilter tydeligt allerede når man kommer ind på vejen.

 11. Charlotte Christiansen skriver:

  Hej! Er det lovligt at opsætte et overvågningskamera, der gengiver lyd og billede til staldejeren, i en stald, hvor staldejeren udlejer bokse til 30-40 menneskers heste, og der derfor er et ret ubegrænset rend af hesteejere, parter, venner, besøgende etc.? Der er ikke skiltet – men ville skiltning gøre det lovligt?

  • webmaster skriver:

   Hej Charlotte
   Det er jo en privat grund, så som lægmand tror jeg ikke der er noget problem i det. Men bemærk. Jeg er ikke jurist. Dog bør du skilte tydeliget med det, så dem der kommer på grunden er orienteret. Det vil måske også have en forebyggende effekt.

   Dbh
   Lars

 12. Charlotte Christiansen skriver:

  Tak for svaret. Mvh. Charlotte

 13. sonny skriver:

  Hej,

  Efter nogle indbrud i vores private hjem har jeg opsat nogle kameraer. Et af dem har en lidt tricky vinkel som gør at den fanger en meget lille smule af trafik på offentlig vej.
  Jeg ved at jeg ikke må optage denne trafik, men den software der bruges til overvågningen tillader at “hardcode” sorte områder i optagelsen således at der intet der kan ses og derved heller ikke bliver gemt fra dette område. Er det lovligt nok?

  • webmaster skriver:

   Det lyder ikke til det skulle være et problem. Loven snakker om lagring. Men området lagres jo ikke. Smart i øvrigt, at man kan lave sorte områder. Hvilket system har du købt?

   • sonny skriver:

    Tak for svaret, godt at vide.

    Kameraerne jeg benytter er “Hikvision” som har denne feature liggende i den indbygget firmware/software. Her kan du også lave bevægelses zoner osv. Data bliver så flyttet til en Synology NAS med Surveillance station aktiveret. Dette giver mulighed for at se “live” og optaget sessioner på alle mobile devices osv.
    Ved at lade kameraret selv lave sorte blokke og div zoner, kræves der stor set intet af en NAS som oftest jo har lidt dårlig ydelse pga low-voltage CPU’er osv.

 14. Claus skriver:

  Hej
  Jeg ejer nogle mindre udlejningsejendomme og har I den forbindelse en lejer, der har et meget heftigt temperament og en tendens til at komme i konflikt både, med de øvrige lejere og mig som udlejer af og til i beruset tilstand. Han har gennem en længere periode foretaget videooptagelse i omkring ejendommen hvor han bor. Optagelserne sker dels skjult, ud gennem vinduet fra hans lejlighed og gemt bag buske, biler mv. Men også I fuld offentlighed ved at går ud på græsplæne, hvor han demonstrativt stå og filme mig, når jeg er i gang med at renovere ejendommen, slår græs eller på anden måde opholder mig omkring ejendommen.
  Forhaven ligger åbent ud til offentlig vej, og via forhaven er der adgang til ejendommen, der typisk anvendes af husets 4 lejemål. Hvilke regler gælder her, er hans optagelser lovlige? og hvad kan jeg stille op for at få ham til at stoppe?
  Jeg har flere gange bedt han stoppe både ved direkte henvendelse og via mail, uden held.

  • webmaster skriver:

   Hej Claus
   Det lyder virkeligt ubehageligt.

   §1 i bekendtgørelse af lov om tv-overvågning lyder: “Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.”

   I og med det er fællesarealer han overvåger, så vil jeg umiddelbart vurdere at det ikke er tilladt. Og så kan han straffes med bøde. Men bemærk: Jeg er ikke ekspert i jura.

   Det lyder som om, at personen her er total ude for pædagogisk rækkevide. Hvis jeg var dig ville jeg melde det til politiet og høre hvad de kunne gøre. Jeg synes også du skal kontakte din advokat for at høre, hvordan lejeloven stiller dig med henblik på en opsigelse af lejemålet.

   Held og lykke.
   /Lars

   • claus skriver:

    Hej Lars

    Tak for dit svar og ja det er ubehageligt, jeg tror at jeg vil følge din anbefaling omkring kontakt til politiet.

    mvh. claus

 15. Jens Peter Kronborg skriver:

  Hvad er principielt forskellen på overvågning og optagelse af en videofilm på et offentligt område af f. eks. et cykelløb? Mvh. Jens Peter

  • webmaster skriver:

   I $1 stk 2 står der: “Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat. Lovens regler om tv-overvågning finder tilsvarende anvendelse på opsætning af sådant apparat med henblik på overvågning.”

   Optagelse af cykelløb og tilsvarende er altså ikke videoovervågning. Om der er andre love eller regler inden for det, ved jeg dog ikke.

   /Lars

 16. Grethe risum Knudsen skriver:

  Nårh man nu ikke må lade et kamera pege ud på offentligt vej.. Hvordan kan det så være lovligt at naboen tager billeder med sit telefon kamera, af vores gæster, når hun står i sit vindue, foran på vores grund og når gæsterne kører ? Det er da også overvågning ?

  • webmaster skriver:

   Bekendtgørelsen definerer tv-overvågning således: “Med tv-overvågning forstås vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat.”

 17. Kaja Hansen skriver:

  Hvis man som lejer i almen nyttigt byggeri har fået tilladelse til at indhegne et ekstra (tilstødende) areal som udvidelse af egen have, og naboer gentagne gange har hevet op / ødelagt hegnet, må man som lejer så video overvåge det pågældende areal, som naboerne færdes på ved ulovlig indtrængen.

  • webmaster skriver:

   Jeg er i tvivl når du er lejer. Prøv at spørg din lejerforening/udlejer. Det er jo i sidste ende deres ejendom og arealer.

 18. martin kristiansen skriver:

  Jeg vil gerne overvåge min indkørsel men et kamera vil – måske – ramme en lille del af fortorvet. Er det så ulovligt? (Grunden er så smal at fladedækning kommer lidt ud over skel….

 19. Christina skriver:

  Hej. Vi bor i en ejerlighed kæresten og jeg vi vil godt sætte overvågning op. Det kommer til at side et hjørne og kun filme på vores hoveddør, er det lovligt? Man vil ikk ku se trapper eller noget kun vores dør.

  • webmaster skriver:

   Prøv at kontakte ejerforeningen og hør hvad holdningen er her. Det er problematisk når der overvåges på fællesarealer som en trappeopgang jo er.

 20. Morten Olsen skriver:

  Hej, jeg besøger ofte en put and take sø, altså en fiskesø hvor man betaler for at fiske. Her ser jeg på søens Facebook gruppe at han skriver dette “Butikken holder nu vinterlukket, derfor skal der betales med kontanter i boksen eller mobilepay/swipp på XXXXXXXX
  Der vil komme fisk i søen som vi plejer og det kan følges her på Facebook eller på hjemmesiden.
  Jeg vil meget gerne have billeder af flotte fisk sendt som SMS på XXXXXXXX husk også at veje fisken.
  Man skal være velkommen til at kontakte mig hvis man oplever snyd eller regler der ikke bliver overholdt.
  Der vil være vagt på div tider af døgnet og vi har kamera flere steder.”

  Er det lovligt i dette tilfælde at han har opsat kamera op flere steder, uden det er skiltet på/ved området?

  • webmaster skriver:

   Hvis området er privat må ejeren gerne overvåge, men han skal opsætte skiltning at der foregår overvågning på området. Kameraerne må han gerne skjule.

 21. Troels Bæk skriver:

  Hejsa.

  Jeg har et spørgsmål vedr. offentliggørelse videoovervågning af tyv.

  Den 29-10-2015 havde der været en tyv og smadre sideruden I min firmabil og tage min bærbare som lå under sædet mens person nummer to listede rundt og kiggede ind af vinduer og tog fat I privatbilen for at se om den var åben.

  Politiet har fået en kopi.

  Men jeg vil gerne dele videoen offentligt. Men hvordan er reglerne med det når det er optaget I min private indkørsel?

  På forhånd tak

  Vh Troels

  • webmaster skriver:

   Hej Troels
   Den ligger helt klar. Du må IKKE offentliggøre videoovervågning. Det er kun politiet der må det.

   Dbh
   Lars

 22. Troels Bæk skriver:

  Hej Lars.

  Tak for hurtigt svar.

  Jeg ser ofte folk offentliggøre deres private videoer af tyve fra privat overvågning på sociale medier.

  Hvad er strafferammen for at gøre det? Tænker bare hvordan så mange andre kan finde på at gøre det uden af blinke med et øje? 🙂

  På forhånd tak

  • webmaster skriver:

   Folk slipper sjældent afsted med det. Der er mange sager hvert år. I frustration og afmagt forsøger man så at råbe om hjælp, bl.a. via Facebook. Men mange ved altså ikke, at det ikke er tilladt at dele den slags optagelser.

   Typisk resulterer det bødesager på en 5.000-10.000 kroner afhængigt af sagens karakter.

   Du kan se denne sag fra 2013: http://ekstrabladet.dk/112/article4566622.ece. Ham som offentliggjorde billederne fik større bøde end tyvene.

 23. thomas kühlmann skriver:

  hej jeg har en overbo som har sat et overvånings kamara op der overvåger en fælles gård må han godt det

 24. Lars Holst skriver:

  Man burde få gjort det lovligt at video overvåge hvor man havde lyst, så man kunne få ram på alle de tyvagtige personer, for ingen som har rent mel i posen kan generes af overvågning

  • webmaster skriver:

   Hej Lars
   Jeg kan sagtens forstå din frustration. Men husk at loven er til for at beskytte, at uskyldige ikke bliver udsat ifht. videoovervågning. Den er altså ikke lavet for at beskytte os mod tyveri. Hvis overvågningen skal bruges til at “få ram på tyve”, så vil jeg våge den påstand, at du (næsten) altid kan opsætte en lovlig videoovervågning, som kan hjælpe med det. Så kan du bruge skiltningen til forebyggelse.

   Dbh
   Lars

  • Søren skriver:

   Jeg vil i hvert fald ikke have billeder af mig (og eventuelle beskyldninger) til at lægge på internettet i x antal år, måske resten af mit liv. På den måde kan en kriminel jo aldrig slippe fortiden og lære af sine fejl.

   Noget endnu værre er jo, at folk er meget følelsesmæssigt involverede efter et indbrud, røveri eller måske en voldsepisode, og derved kan man nemt risikere, at de ikke undersøger sagen ordentligt, men hænger en helt uskyldig mand ud på internettet. Jeg er bange for, at for mange tror, at de er “private efterforskere”, selvom de ikke har den ringeste forstand på det.

 25. Torben skriver:

  RusserCam/Dashboardcam – altså kamera til bilens forrude som løbende optager og overskriver optagelser efter noget tid.

  Jeg ser “ofte” reklamer for disse på nettet, byggemarkeder og forretninger med autoudstyr. Ligesom der skrives at i forsikringsager kan de med fordel anvendes som bevis (har faktisk en kollega der anvendte det som del af bevisførelse i en sag med positivt udfald)

  Er disse egentlig lovlige ?

  • webmaster skriver:

   Interessant spørgsmål. FDM skriver, at du kun må filme på offentlig vej og at man ikke må kunne se personer, “hvis du offentliggør filmen”.

   Se her: http://www.fdm.dk/biler/love-regler/dashcam-hvad-er-lovligt.

   Jeg går ud fra, at FDM om nogen har styr på reglerne på de danske veje. Men formuleringerne strider jo faktisk i mod bekendtgørelsen for videoovervågning. Bekendtgørelsen snakker om lagring af filmen og det gør et dashcam jo netop – ellers giver det ikke meget værdi. Jeg er ikke bekendt med der ar lavet særlige undtagelser her. Jeg kan desværre ikke give dig et klart svar, andet end jeg må formode, at det her er en gråzone.

 26. Anders skriver:

  Hej Indbo.
  Hvad hvis der er tinglysningsret på nabogrunden – og at du dermed har ret til at færdes i et område af denne?
  Må dette område videoovervåges fra min grund?
  Det er lidt kompliceret, det er jeg klar over — men måske du ved noget.

 27. brian bruus skriver:

  må min nabo sætte et kamera op i 2,5 meters højde i skelle så han kan overvåge hele min baghave han siger at det er et fake men man vil altid være nervøs for det ikke er er det lovligt

 28. Ole skriver:

  Hejsa

  Jeg bor på kollegie og tænkte om det er ulovligt at have et skjult kamera der filmer en som jeg tror stjæler fra mig og self hvis det ikke er tilfældet at jeg sletter der bagefter om der er noget ulovligt i det ? PS uden at filme personalet..

 29. Ole skriver:

  Og hvis det ikke er i orden hvad kan jeg så gøre for at tage ham på “fersk gernIng” eller hvad man nu siger

 30. Pia Luther skriver:

  Hej
  Er der nogle problemer i at videoovervåge min hest i den boks jeg lejer på den rideskole hvor han er opstaldet. Stalden er gået fra at være kommunalt ejet til nu at være selvejet af medlemmerne.

 31. Mads skriver:

  Hej

  Jeg er i færd med at opsætte kamera i min indkørsel og er i den forbindelse kommet i tvivl om man skal oplyse renovationsarbejderen om, at der er overvågning af indkørslen? Han/hun krydser det overvågede område for at komme hen til skraldespanden.

  På forhånd tak,
  Mads

 32. Anders Juul Jensen skriver:

  Hejsa

  Jeg er i en forening (Fodbold klub) hvor der ofte laves hærværk (bilræs på græsplæne) hvilket ødelægger en masse menneskers mulighed for, at spille fodbold men også har økonomiske konsekvenser i kraft af kommunen skal udbedre skaderne.

  Må der opsættes kamera på klubhusets gavl der kigger ud over et specifikt område?
  Formålet vil klart være;
  a) præventiv virkning
  b) finde ud af hvem der laver numre
  c) politi anmelde

 33. Berit Møller skriver:

  Hej, vi bor til leje i et dobbelthus, hvor naboen ejer sin halvdel. De har bedt os tage vores overvågningkamera ned, som peger på vores facade. Som jeg læser lovgivningen, er overvågningen tilladt, selvom et stykke af fællesvejen ses på billedet. Det optager ikke. Vi vil ikke fjerne kameraet, men har nu flyttet det, så det peger på vores hoveddør, som er det eneste, man kan se. Naboen mener stadig, at vi skal have deres samtykke. Hvordan forholder det sig?

  Venlig hilsen
  Berit

 34. Petra skriver:

  Hej, jeg bor i en boligforening og bliver chikaneret af naboer ude foran mine vinduer. Der er en sti som går langs vinduerne som ikke vides om den er klassificeret almindelig færdsel eller privat, ligeledes ligger der en parkeringsplads.

  I forbindelse med chikane og som led i dokumentation af dette, har jeg en morgen taget et billede af en nabo som bakkede en trailer op i mit vindue, hvor billedet er taget indefra og ud. Billedet viser at traileren er under 5 cm fra mit vindue samt viser også genkendeligt mandens ansigt som står bagved traileren og kan ses grinende. Nummerplader kan ikke ses. Efterfølgende tog jeg lovligt billeder af traileraftrykkene i mit bed som er lige under mit vindue.

  Spørgsmålet er så om billedet hvor han bakker traileren op i mit vindue er ulovligt taget?

 35. Birgit Kahr skriver:

  Min mor bor til leje i en lejlighed på et plejehjem. Vi ønsker videoovervågning opsat inde i hendes lejlighed som optager mod indgangsdøren , da hendes kørestol er blevet stjålet. Selvfølgelig vil der blive tydelig skiltet med det udvendig på indgangsdøren. Er det lovligt? Der er jo plejepersonale der kommer og går, men ting forsvinder og det frustrerer.

 36. Per skriver:

  Hej Indbo
  Hvad med offenlig overvågning altså staten. Hvilke regler forkommer dem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *