Procedure ved indbrud i dit hjem – Hvad gør du nu?

Ved du hvad du skal foretage dig hvis du har haft indbrud i dit hjem?

Politiet definere et indbrud som værende når en gerningsmand stjæler nogle af dine ejendele efter at have brudt ind i dit hjem. Det kan f.eks. være ved at bryde en dør op eller smadre et vindue.

Sådan anmelder du et indbrud

Indbrud i mit hjem

Hvad skal du gøre når skaden er sket og der har været indbrud i dit hjem.

I mange tilfælde er gerningsmanden ikke til stede når indbruddet opdages. Heldigvis, for en panisk gerningsmand eller beboer kan udløse nogle farlige situationer. Hvis gerningsmanden er til stede, er situationen akut og derfor skal du omgående ringe 112, og så ellers forholde dig roligt indtil politiet kommer. I disse tilfælde vil politiet rykke ud så hurtigt som muligt.

Er gerningsmanden ikke til stede er situationen ikke længere akut og du skal ringe til 114, som er politiets service telefon. I disse tilfælde vil politiet normalt ikke komme med det samme. I servicetelefonen vil du få at vide hvordan du skal forholde dig videre, og hvornår det forventes at politiet vil komme og efterforske sagen.

 

Lad gerningsstedet stå

Det siger nok sig selv, men for en sikkerhedsskyld må vi lige advare dig mod at begynde at rydde op inden politiet har været der. Uanset hvor ubehageligt det måtte være, så lad gerningsstedet stå, så politiet har de bedste betingelser for at indsamle spor om indbruddet.

Når politiet er færdige, så sørg også for selv at tage nogle billeder af gerningsstedet, som kan bruges til dokumentation til forsikringen.

Har du en privat tyverialarm bør du få noteret det tidspunkt hvor alarmen er gået. 

 

 

Anmeld indbrud til forsikringen

Når politiet har været hos dig og undersøgt sporene vil du modtage en sagsmappe samt en kvittering. Sørg for du gemmer disse ting.

I mappen finder du vigtige informationer som dels informere dig om det videre sagsforløb og dels informere dig om hvordan du kan sikre dig mod fremtidige indbrud.

Kvitteringen skal du bruge når du skal anmelde indbruddet til dit forsikringsselskab. Bemærk politiet anmelder ikke indbruddet til din forsikring – selvom du under forløbet har oplyst om både selskab og policenr.

Typisk kan du anmelde indbruddet til din forsikring enten via deres online kundecentre eller via deres telefon. Det er din indboforsikring som dækker indbrud så sørg for du har indboforsikringens policenummer og andre vigtige informationer klar når du ringer.

 

Lister og dokumentationer til forsikringen

Andre vigtige informationer kan f.eks. være en liste med de stjålne og ødelagte ejendele.

Det er vigtigt du laver en udtømmende liste,  – altså en liste uden mangler – hvis du skal have erstatning for dine ting.

Har du fået stjålet eller ødelagt elektronik og computere, så er det en rigtig god idé at skrive mærker og modelnumre på listen. Skriv også hvornår du har købt det så forsikringen kan se hvor gammelt det er. Derudover skal listen indeholde købspriserne, så forsikringen kan beregne en erstatningssum.

I nogle tilfælde kan forsikringen kræve at du fremviser kvitteringer for dine kostbare ejendele. Sørg derfor for at du har dem liggende et sikkert sted.

 

Erstatning uden forsikring

Hvis du af en eller anden årsag ikke har en indboforsikring eller hvis dit forsikringsselskab ikke dækker dit tab – så vil det alt andet lige være besværligt at få erstattet dine ting.

Dog kan du bede politiet tage dit erstatningskrav med i en straffesag. Her skal du, nøjagtig som du skal over for din forsikring, dokumentere dine tab.

Hvis retten giver dig medhold i dit erstatningskrav er det dig selv der skal søger for at inddrive kravet. Du kan dog få hjælp gennem fogedretten, men det er også en problematisk procedure, fordi gerningsmanden i mange tilfælde ikke har mulighederne for betaling.

 

Tilbud om offerrådgivning

Når du har været udsat for indbrud er det helt normalt at føle sig utryg i eget hjem. Det kan resultere i angst, stress, søvnbesvær, mareridt og mange andre reaktioner. Vær opmærksom på disse reaktioner og søg hjælp hos Offerrådgivningen ved bare det mindste.

Find din lokale offerrådgivning her.

Offerrådgivningen tilbyder ingen behandling, men de kan tilbyde dig at tale med et menneske, der har forståelse for din situation.

 

Har du haft indbrud i dit hjem, så skriv gerne en kommentar herunder om hvordan du oplevede processen.

2017-05-07T10:48:40+00:00

15 Comments

 1. Rand Zaki 11. november 2015 at 12:29 - Reply

  Jeg har et hurtigt spørgsmål med hensyn til en indbo forsikring. Jeg havde planlagt at forsikre min nye lejlighed, men nåede ikke at gøre dette da der udbrød brand i hele vores lejlighedskompleks. Jeg sidder nu i den situation at jeg ikke har en forsikring som dækker og ville høre om i på nogen måde kan hjælpe.

  Mvh
  Rand Zaki

  • webmaster 11. november 2015 at 16:34 - Reply

   Hej Rand
   Det lyder som en rigtig træls situation. Jeg har desværre ikke kompetencerne eller midlerne til at hjælpe dig. Beklager.

   Dbh
   Lars

 2. Heidi Denker 18. januar 2016 at 16:49 - Reply

  Hej,

  Kan det være rigtigt at forsikringen ikke vil dække noget, hvis jeg ikke har kvitteringer. Det befandt sig i et aflåst garage. De vil ikke engang komme ud og kigge hvor god og sikret garage jeg har.

  Med venlig hilsen
  Heidi

  • webmaster 19. januar 2016 at 11:46 - Reply

   Hej Heidi
   Det afhænger af det enkelte forsikringsselskab. Jeg fik stjålet min cykel i juleferien. Den stod ved et busstoppested – aflåst med godkendt cykellås. Her skulle jeg også vise kvittering for køb sammen med det originale låsebevis til mit forsikringsselskab.

   Dbh
   Lars

 3. Vivi 22. januar 2016 at 08:21 - Reply

  Jeg føler jeg er ved at kvæles, mit hjerte hamrer og alt snører sig sammen inden i mig. Det er ikke sandt at nogen endnu engang, har trængt sig ind i vores hjem og stjålet af vores kæreste ejer.
  Jeg tror ikke, de ( forbryderne) ved hvad de gør i mod folk ? Jeg har fået rokket så meget på min indre tryghed og tro på andre mennesker, at jeg ikke kan beskrive det. Jeg har altid sagt, der er noget godt i et hvert menneske, men lige nu er jeg ikke sikker, fordi jeg er så ulykkelig og ked af det. Ulykkelig fordi der er nogen, der har trængt ind i vores hjem og stjålet nogle uerstattelige ting fra os, og ked af det fordi der virkelig er nogle mennesker der er så kolde og kyniske.
  Alle de materielle ting betyder intet, men de smykker jeg har arvet fra min mormor og farmor og de smykker jeg igennem tiden har fået at mine forældre og mand, og børnenes smykker som jeg har gemt, ja, de er uerstattelige..
  Nu ligger vi her og kigger op i luften, efter endnu engang at have haft ubudne gæster og tænker; er dette virkelighed ?. Men dette ser vi, når vi står op fra vores hotelværelse i morgen tidlig, for at gå hjem og fortsætte med at rydde op, så vi igen kan sove og leve i vores dejlige hjem, måske ikke helt som vi plejer – men lige nu er det jo sådan, at Julen er hjerternes fest – eller hvad ??

  • webmaster 22. januar 2016 at 18:36 - Reply

   Hej Vivi
   Tak for din hjerteskærende, ærlige og modige kommentar. Jeg kan ikke forestille mig det I går igennem igen.
   Selvom sandsynligheden nok er lille, så håber jeg, at I får jeres ejendele tilbage.

   Positive tanekr her fra.

   Lars

 4. Mikkel 27. juni 2016 at 18:18 - Reply

  Hej.. Et hurtigt spørgsmål, hvis man får stjålet sine smykker ved et indbrud og smykkerne og utrolige gamle. Kan ens forsikring selskab forlange en kvittering, hvis man har billeder af smykkerne?

  • webmaster 15. juli 2016 at 08:48 - Reply

   Det afhænger af hvad aftalen med dem er. Det er i øvrigt altid en god idé at tage billeder af ens værdier. Ikke blot til dokumentation, men også som en “huskeseddel” til en selv. Det kan være svært at huske alle detaljer, den dag uheldet er ude.

 5. mette fenger 24. juli 2016 at 15:06 - Reply

  Hej,

  Jeg har fået stjålet et ret kostbart ur i mit hjem. Det kan være alle fra venner, rengøring, gæster – ja selv ens egne store børn (og deres venner) går ikke fri af mistanke. Det virkelig ubehageligt at blive sat i dette dilemma.
  Men hvordan er jeg dækket? Det har jeg svært ved at finde ud af.

  Mange hilsner
  Mette

  • webmaster 1. august 2016 at 09:41 - Reply

   Hej Mette
   Øv hvor trist. Hvordan du er dækket afhænger af din aftale med forsikringen. Jeg kan desværre ikke rådgive dig her, beklager.

   /Lars

 6. Klaus 16. september 2016 at 04:11 - Reply

  Hej Mette
  Jeg har boet med en ven 3mdr og hendes 4 børn.
  Da jeg kom hjem i går havde hun tømt huset og haven totalt for indbo,
  Det er lamper møbler borde senge alt muligt.
  Jeg har kvittering på alle tingene.
  Kan jeg gøre noget for at få tingene tilbage.
  Kh Klaus

 7. Martin 1. december 2016 at 22:00 - Reply

  Hej.
  Jeg har haft indbrud i min virksomhed, og nu 2 måneder efter er gerningsmanden blevet fanget.
  Han har dog ikke mine effekter mere, men har solgt det vider til anden person, som han har nævnt med navn.
  Mit spørgsmål er nu, hvem skal erstatte men ting?

  Tyven, eller hæleren? Han har uden tvivl købt dem i omd tro! Da det er våben og alle serie nummer er slebet af.

  Mvh Martin

  • webmaster 1. december 2016 at 22:33 - Reply

   Hej Martin
   Det er et spørgsmål du skal tage med dit forsikringsselskab eller din advokat.

   Dbh
   Lars

 8. Lone dirksen 12. september 2017 at 15:59 - Reply

  Hej Lars når man får stjålet pung og nøgler ude i byen , Og kommer hjem og opdager der har været indbrudstyve og stjålet alt af værdi, dækker forsikringen så vh Lone

  • webmaster 18. september 2017 at 10:13 - Reply

   Det skal du kontakte dit forsikringsselskab om.

   /Lars

Leave A Comment