Ved du hvad du skal foretage dig hvis du har haft indbrud i dit hjem?

Politiet definere et indbrud som værende når en gerningsmand stjæler nogle af dine ejendele efter at have brudt ind i dit hjem. Det kan f.eks. være ved at bryde en dør op eller smadre et vindue.

Sådan anmelder du et indbrud

Indbrud i mit hjem

Hvad skal du gøre når skaden er sket og der har været indbrud i dit hjem.

I mange tilfælde er gerningsmanden ikke til stede når indbruddet opdages. Heldigvis, for en panisk gerningsmand eller beboer kan udløse nogle farlige situationer. Hvis gerningsmanden er til stede, er situationen akut og derfor skal du omgående ringe 112, og så ellers forholde dig roligt indtil politiet kommer. I disse tilfælde vil politiet rykke ud så hurtigt som muligt.

Er gerningsmanden ikke til stede er situationen ikke længere akut og du skal ringe til 114, som er politiets service telefon. I disse tilfælde vil politiet normalt ikke komme med det samme. I servicetelefonen vil du få at vide hvordan du skal forholde dig videre, og hvornår det forventes at politiet vil komme og efterforske sagen.

 

Lad gerningsstedet stå

Det siger nok sig selv, men for en sikkerhedsskyld må vi lige advare dig mod at begynde at rydde op inden politiet har været der. Uanset hvor ubehageligt det måtte være, så lad gerningsstedet stå, så politiet har de bedste betingelser for at indsamle spor om indbruddet.

Når politiet er færdige, så sørg også for selv at tage nogle billeder af gerningsstedet, som kan bruges til dokumentation til forsikringen.

Har du en privat tyverialarm bør du få noteret det tidspunkt hvor alarmen er gået. 

 

 

Anmeld indbrud til forsikringen

Når politiet har været hos dig og undersøgt sporene vil du modtage en sagsmappe samt en kvittering. Sørg for du gemmer disse ting.

I mappen finder du vigtige informationer som dels informere dig om det videre sagsforløb og dels informere dig om hvordan du kan sikre dig mod fremtidige indbrud.

Kvitteringen skal du bruge når du skal anmelde indbruddet til dit forsikringsselskab. Bemærk politiet anmelder ikke indbruddet til din forsikring – selvom du under forløbet har oplyst om både selskab og policenr.

Typisk kan du anmelde indbruddet til din forsikring enten via deres online kundecentre eller via deres telefon. Det er din indboforsikring som dækker indbrud så sørg for du har indboforsikringens policenummer og andre vigtige informationer klar når du ringer.

 

Lister og dokumentationer til forsikringen

Andre vigtige informationer kan f.eks. være en liste med de stjålne og ødelagte ejendele.

Det er vigtigt du laver en udtømmende liste,  – altså en liste uden mangler – hvis du skal have erstatning for dine ting.

Har du fået stjålet eller ødelagt elektronik og computere, så er det en rigtig god idé at skrive mærker og modelnumre på listen. Skriv også hvornår du har købt det så forsikringen kan se hvor gammelt det er. Derudover skal listen indeholde købspriserne, så forsikringen kan beregne en erstatningssum.

I nogle tilfælde kan forsikringen kræve at du fremviser kvitteringer for dine kostbare ejendele. Sørg derfor for at du har dem liggende et sikkert sted.

 

Erstatning uden forsikring

Hvis du af en eller anden årsag ikke har en indboforsikring eller hvis dit forsikringsselskab ikke dækker dit tab – så vil det alt andet lige være besværligt at få erstattet dine ting.

Dog kan du bede politiet tage dit erstatningskrav med i en straffesag. Her skal du, nøjagtig som du skal over for din forsikring, dokumentere dine tab.

Hvis retten giver dig medhold i dit erstatningskrav er det dig selv der skal søger for at inddrive kravet. Du kan dog få hjælp gennem fogedretten, men det er også en problematisk procedure, fordi gerningsmanden i mange tilfælde ikke har mulighederne for betaling.

 

Tilbud om offerrådgivning

Når du har været udsat for indbrud er det helt normalt at føle sig utryg i eget hjem. Det kan resultere i angst, stress, søvnbesvær, mareridt og mange andre reaktioner. Vær opmærksom på disse reaktioner og søg hjælp hos Offerrådgivningen ved bare det mindste.

Find din lokale offerrådgivning her.

Offerrådgivningen tilbyder ingen behandling, men de kan tilbyde dig at tale med et menneske, der har forståelse for din situation.

 

Har du haft indbrud i dit hjem, så skriv gerne en kommentar herunder om hvordan du oplevede processen.