Indbrudstyve vælger altid husets svage punkter til at bryde ind i. Det er ofte terrassedøre eller vinduer som enten er i dårlig stand, eller som ikke er i frit udsyn for naboer og forbipasserende. Et godt sted at starte er at lave tyverisikring af dine vinduer.
Der er mange metoder til tyveri- og indbrudssikring af vinduer. Lad os se nærmere på dem.
Faste vinduer
Mange indbrud sker ved at indbrudstyven smadre vinduet omkring vinduesgrebet hvorefter han stikker hånden ind, åbner vinduet og kravler ind. Hvis du har faste vinduer som ikke kan åbnes, bliver et eventuelt indbrud forbundet med nogle større risici. Tyven kan selvfølgelig stadig smadre vinduet men vinduet smadres hele vejen rundt om rammen men
- det tager længere tid,
- det larmer mere
- og øger risikoen for at blive opdaget
Derudover vil der sidde glaskår vil sidde rundt i rammen som øger risikoen for at skære sig på vej ind af vinduet.
Sikringsglas og sikkerhedsglas

Lamineret sikkerhedsglas smadre ikke, men holdes samlet på grund af sikkerhedsfolien.
Der findes forskellige klasser af sikringsglas. Nogle er hærdet glas og andre er lamineret glas og andre igen en kombination. Hærdet glas bruges primært til erhverv, f.eks. banker og ambassader, eller på steder hvor der skal tages højde for person sikkerhed. En bruseniche af glas er f.eks. hærdet glas.
Til indbrudssikring af vinduer i private hjem bruges lamineret glas som er to eller flere lag glas er lamineret sammen med sikkerhedsfilm. Sikkerhedsfilmen gør glasset stærkere og svære at gennemtrænge selv med stort og tungt værktøj som et koben eller en økse. Hvis der sker et brud, smadre det ikke, men holdes sammen af folien.
Endelig findes der også noget sikkerhedsfilm som du kan sætte uden på ruden. Dette kan også kombineres med en solfilm som skærmer af for solen.
Producenterne af sikkerhedsglas udarbejder i samarbejde med Dansk Standard nogle standarder for glassene. Derfor vil du typisk se forkortelsen DS efter fulgt af tal og bogstaver. Kig f.eks. efter disse to standarder:
- DS/EN 14449
- DS/INSTA 152
Sikkerhedsglas ændre ikke vinduets energimæssige egenskaber.
Stålgitter
En anden måde du kan lave tyverisikring på dine vinduer er med et stålgitter. Når der er et stålgitter på vinduet, kan tyven måske godt smadre vinduet, men det er ikke til nogen nytte. For han kan hverken komme ind af vinduet eller åbne vinduet.
Selvfølgelig er et stålgitter ikke kønt at have på vinduerne i stuen eller i andre rum du opholder dig i. Men i kælderen hvor tyven normalt kan bryde ind ugeneret, er det en rigtig god metode til indbrudssikre af vinduer og døre.
Sikringsbeslag
Du kan også indbrudssikre dine vinduer ved hjælp af specielle sikringsbeslag og lukkemekanismer.
I vinduet sidder kolven – vinduets lukke punkt. Kolven er den krog som lukker ind i karmens beslag eller slutblik og holder vinduet på plads når det er lukket. Disse kolver findes også i en kroget form kaldet en hagekolver, og de gør det meget vanskeligt at bryde vinduet op.
Ældre terrassedøre og vinduer med paskvillukke (et greb som kun kan åbnes fra indersiden) har traditionelt set kun haft en kolve. Men nyere vinduer og terrassedøre kan du sagtens købe med 2-3 kolver gør vinduet eller døren mere indbrudssikker.
Endelig kan du også overveje låsbare vinduesgreb, som sikre at vinduet kun kan åbnes med nøgle.
Sikring af glaslister
Det er ikke altid at indbrudstyvene smadre vinderne for at komme ind. Det larmer nemlig meget, og øger dermed risikoen for at naboer eller forbipasserende hører indbruddet. Derfor er det en kendt teknik at indbrudstyven fjerner glaslisterne på vinduet, for at kunne tage hele ruden ud.
Har du trævinduer kan du relativt nemt selv sikre de udvendige glaslister. Sæt en 30 mm envejsskrue med ca. 30 cm mellemrum i glaslisten. Husk dog at lave en for-boring i listen, så ikke listen flækker. Envejsskruer har en speciel kærv, som gør at skruen kun kan skrues i og ikke ud. Du kan også bruge almindelige skruer til sikring af dine vindueslister, men her bør du efterfølgende fjerne kærven, så ikke skruen kan skrues ud i gen.
Værd at vide om vinduesproducenter
Er du i tvivl om hvad de forskellige danske vinduesproducenter kan tilbyde af sikkerhedsløsninger, så kan du folde deres løsninger ud, ved at klikke på de grå barer.
Er du vinduesproducent og manlger på ovenstående liste, så kontakt os her.
Montering af indbrudssikrede vinduer
Udskiftning af vinduer er en større opgave som mange erfarne handymænd sikkert vil påstå de selv kan udføre. Men når formålet at gøre din boglig mere sikker, så bør du benytte dig af en autoriseret fagmand, eksempelvis en tømrer, til at udskifte dine vinduer.
Læg en kommentar