Antallet af indbrud i Danmark er generelt faldet de seneste år. Private boliger i Danmark udsættes dog oftere for indbrud end boliger i andre dele af den vestlige verden. Imens gennemsnittet for antallet af indbrud internationalt lå på 1,8 procent i 2004, var dette tal 2,7 procent i Danmark.

Antallet af indbrud er heldigvis stødt faldende, og det går således fremad herhjemme. Der er dog stadig mange private boliger, der får uventet besøg af indbrudstyve, og forskning viser en række krystalklare tendenser hos tyvene.

For eksempel er boliger i storbyer og rige forstæder til storbyer langt mere udsat for indbrud end boliger på landet.

Mest udsatte boliger

Indbrudstyvene har generelt nogle helt konkrete præferencer, når der skal findes nye steder at stjæle værdifulde tyvekoster. Herunder ser du indbrudstyvenes favoritter blandt diverse boligtyper, beliggenheder m.v.

Din bolig er attraktiv for tyvene og ekstra udsat for indbrud, hvis den:

  • Ligger i et område med meget støj. Dermed har tyvene nemlig gode muligheder for at arbejde i ro og mag, uden at eventuel larm ved indbruddet høres af andre.
  • Ligger i et område, hvor der ikke er særlig mange huse eller andre bygninger tæt på. Så har tyvene ligeledes fred til at arbejde med mindsket risiko for at blive opdaget af f.eks. naboer.
  • Ligger ude af syne for eventuelle nabohuse.
  • Ligger tæt på oplagte og effektive flugtmuligheder via stier og mindre veje.
  • Ligger tæt på offentlig transport. Dermed har tyvene rig mulighed for at slippe uset væk uden brug af egne køretøjer.
  • Har døre og vinduer stående på klem. Dette gør det markant nemmere for tyvene at bryde ind uden for meget besvær, og uden at det skaber unødvendig, ekstra støj.
  • Giver klare signaler og luksus. Tegn på luksus er blandt andre: Stort hus, nyrenovationer, kunst, stor og flot carport, swimmingpool og lignende. Disse ting indikerer selvsagt, at boligen byder på dyre og lukrative ting, som tyvene kan stjæle.
  • Er udstyret med vinduer, døre og låse, der er let opbrydelige. Dette mindsker besværet for tyvene samt risikoen for at blive opdaget pga. larm. Endvidere sparer det tyvene for en masse tid, hvis de kan få hurtig adgang til boligen.
  • Er ekstra godt beskyttet af træer, buske og hegn, som gør det sværere at se boligen. Disse ting kan også skabe gode, blinde vinkler, som indbrudstyvene nyder godt af, da de således kan arbejde mere effektivt, uden at de skal bekymre sig for meget om at blive set af naboer og forbipasserende.
  • Har dårlig belysning, som dækker bedre for tyvenes aktion. En bolig på en stille villavej med dårlig belysning fra gadelamper og udendørs lamper er et rigtig godt eksempel på et tag-selv-bord for indbrudstyve.

Mest udsatte byer

Som nævnt tidligere begås der langt flere indbrud i storbyer og rige forstæder, end der gør i provinsbyer og på landet. I 2012 blev disse 5 byer udsat for absolut flest indbrud herhjemme:

Vallensbæk – Her fik 14,7 ud af 1.000 indbyggere besøg af tyvene.

Faxe – I Faxe var tallet også svimlende højt. Her fik 14,1 ud af 1.000 indbyggere uventet besøg.

Rudersdal – I Rudersdal lå tallet på 13,5.

Gentofte – Indbrudstyvene besøgte 13 ud af 1.000 indbyggere i Gentofte.

Fredensborg – På femtepladsen lå Fredensborg med indbrud mod hele 12,9 ud af 1.000 indbyggere.

Det er meget almindeligt at indboforsikring priser er højere i disse udsatte områder end mindre udsatte områder i Danmark.

Hvornår kommer indbrudstyvene?

Udover bestemmelse af lokalitet og omkringliggende omgivelser går tyvene også på rov i bestemte tidsintervaller. Langt størstedelen af samtlige indbrud i private boliger i Danmark begås på tidspunkter mellem klokken 08:00 og klokken 16:00.

Derudover sker de fleste indbrud midt på måneden, nærmere betegnet mellem den 10. og den 27. i hver måned. Indbrudstyvene viser også en tendens til oftest at komme på besøg om fredagen.

Hvad angår årstiden, sker langt de fleste indbrud i dagene omkring jul og nytår. Ikke desto mindre begås der også voldsomt mange indbrud i sommermånederne, da tyvene udmærket ved, at mange af os er rejst på ferie i udlandet i kortere eller længere perioder.

Det anbefales derfor, at du undlader at reklamere for meget med, at du tager på ferie – f.eks. på Facebook og andre offentlige, sociale medier.

Anskaf dig eventuelt en tyverialarm og skilt tydeligt med det, så uvedkommende kan se, at der går en alarm hvis de bryder ind.

Desuden kan du med fordel benytte dig af nabohjælp, som bliver mere og mere udbredt blandt de danske boligejere samtidig med, at det bliver mere og mere frygtet og respekteret blandt tyvene. Flere undersøgelser viser, at antallet af indbrud i områder, hvor der anvendes nabohjælp, falder drastisk med helt op til 26 procent.