Der findes en række forskellige løsninger inden for valg af overvågningskameraer. Mange af de forskellige kameraer minder om hinanden på en hel del områder, og forskellene kan typisk være af kosmetisk karakter.

Når du skal vælge, hvilken slags overvågningskamera, som du vil benytte til dit hjem eller din virksomhed, kan det være svært at finde hoved og hale i de forskellige muligheder. I denne artikel vil du blive klogere på nogle af de væsentlige ting, som du bør overveje i forbindelse med dit valg.

Vi kigger blandt andet lidt på forskellene mellem de populære dome kameraer og bullet kameraer. Derudover finder du nyttig information i forbindelse med valg af udendørs overvågningskamera, trådløse overvågningskameraer samt øvrig sikkerhed og IP kameraer.

Men lad os først og fremmest se lidt på de to populære kameramodeller dome og bullet.

ANNONCE:

Her er tre nogle gode overvågningskameraer som er nemme at installere for gør-det-selv manden.

SikkertHjem WiFi HD overvågningskamera

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Lavprisel.dk 789,00 789,00 Køb her
Wupti 1.199,00 1.199,00 Køb her
 

Alarm med kamera

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Homeshop.dk 4.495,50 1.233,00 Køb her
Proshop.dk 2.389,00 2.389,00 Køb her
Miraca 3.665,00 3.665,00 Køb her
 

Forskellen på dome kameraer og bullet kameraer

Dome Overvågningskamera

Her ser du et dome overvågningskamera monteret i loftet i en villa.

Både dome og bullet kameraer optager efterhånden i lige god kvalitet, så du kan frit vælge mellem begge modeller, hvad dét angår. Når det så er sagt, så findes der alligevel et par væsentlige forskelle på de to modeller.

Du har garanteret set dome kameraer før, uden at tænke mere over det. Der er nemlig tale om de relativt små kupler, som oftest er monteret i loftet eller på en udendørs væg. I modsætning til bullet kameraet, som typisk er lidt firkantet og aflangt, så er dome kamerat rundt som en halv kugle med en flad bund.

Et dome kamera placeres ofte i loftet eller på væggen ved hjælp af et fladt beslag. På den måde er det sværere for indbrudstyve at ødelægge eller afmontere kameraet, end hvis det havde været et bullet kamera, som relativt nemt kan brækkes af.

Dette er også en af grunden til, at hvis du vælger et bullet kamera, så bør du montere det i en vis højde eller på et sted, som ikke umiddelbart er tilgængeligt uden stige eller lignende.

Bullet Overvågningskamera

Bullet kamera, her monteret på væggen.

Begge typer overvågningskameraer fås både som inde- og udemodeller, og begge typer kan ligeledes fås med IR dioder (infrarøde dioder). Et kamera med IR dioder gør det muligt at optage klare videoer og billeder, når det er mørkt i rummet eller udenfor.

Det koster som regel ikke særlig meget ekstra at vælge en model, som også er udstyret med IR dioder, og derfor kan det være en god idé at lave den mindre investering med det samme.

Alt i alt kan man sige, at både dome kameraer og bullet kameraer kan optage videoer og billeder i flot kvalitet, både når det er lyst og mørkt. Dog bør du huske på, at et bullet kamera kan være mere skrøbeligt og derfor mere udsat over for hærværk, men omvendt kan de fleste bullet modeller zoome længere ind end et dome kamera kan.

Dette er også værd at have med i dine overvejelser, når du skal vælge overvågningskamera. Hvis du skal overvåge større områder, hvor du vil have mulighed for at kunne optage helt klare billeder af personer og deres ansigter langt fra, så er bullet kameraet det optimale valg.

Udendørs overvågningskamera

Udendørs overvågningskamera

Her monteres et udendørs overvågningskamera på husmuren.

Når du skal til at vælge et overvågningskamera til udendørs brug, så skal du sørge for at gå efter en model, som har de nødvendige egenskaber og specifikationer. De fleste forhandlere sørger for at skilte med det, hvis en model er decideret egnet til udendørs brug. Men hvis du er i tvivl, så kan du altid spørge forhandleren, om dit udsete overvågningskamera egner sig udendørs.

Nogle af de ting, du bør holde og med, og som du passende kan spørge ind til, er følgende:

IR dioder/nightvision – Hvis der er rigeligt med udendørs belysning på det område, som du vil videoovervåge, så er dette ikke en absolut nødvendighed. Men hvis der intet lys er, eller hvis lyset ikke er så klart og skarpt, så er det et absolut must at vælge et kamera, som har indbyggede IR dioder. På den måde er du sikret klare og tydelige optagelser, også når det er mørkt udenfor.

Vandtæt – Det siger sig selv, at et udendørs overvågningskamera løbende vil blive udsat for forskelligt vind og vejr. Derfor er det vigtigt, at du vælger et kamera, som kan holde til regn, vind, sne og frost. Langt de fleste overvågningskameraer er designet således, at de tager forbehold for vejret, men det er alligevel en god idé at dobbelttjekke.

Trådløse overvågningskameraer

Et trådløst overvågningskamera kan være smart at anvende, da det er nemt og hurtigt at montere, installere og bruge. Som ordet ’trådløs’ antyder, så slipper du for at skulle bøvle med at forbinde kabler, monitorer og hardiske på den gammeldags og besværlige facon. Du skal naturligvis sørge for at tilslutte kameraet en stikkontakt, da det stadig skal bruge strøm.

Du kan ofte downloade en app, som passer til dit trådløse overvågningskamera, og på den måde kan du kigge med fra din smartphone, tablet eller computer. Mange systemer gør det også muligt at ændre kameraets indstilling via trådløs forbindelse, så du ikke skal finde stigen frem og regulere manuelt.

Du skal dog være opmærksom på en vigtig faktor, når du overvejer at installere trådløse overvågningskameraer i dit hjem eller i din virksomhed. Du bør altid benytte dig af en netværksbaseret løsning med IP kameraer.

På den måde er du sikret et støjfrit og ikke mindst krypteret signal. Det betyder, at du undgår ubudne gæster, som ellers kunne have kigget med på din overvågning. Dette var et problem med de analoge kameraer.

Sikkerhed og IP kameraer

For mange mennesker er sikkerhed en meget vigtig del af det, at anvende videoovervågning. Det er vigtigt, at du kan se og optage eventuelle indbrudstyve og andre uvedkommende personer, men det er også vigtigt, at dine optagelser forbliver dine.

IP kameraer er blevet meget moderne efterhånden, og det skyldes blandt andet to ting. For det første er IP kameraer typisk trådløse, hvilket, som sagt, sparer dig for en masse tid og bøvl med kabelføring. Og for det andet er IP kameraer krypterede, hvilket betyder, at andre personer ikke kan trænge ind og opfange dit videosignal.

Du skal dog alligevel gå lidt varsomt til værks, når du skal vælge dit nye IP kamera. De fleste producenter fremstiller IP kameraer i høj kvalitet, hvilket også gælder selve signalet og krypteringen af dette. Men hvis du går efter de mere billige discountløsninger, så kan du godt være uheldig at få dig en grim overraskelse. En stor del af de billigere IP kamerasystemer kan nemlig stadig udsættes for sikkerhedsbrister.

Igen vil det være en god idé at spørge lidt ekstra ind til dette punkt hos din forhandler, så du er sikker på, at du køber et godt og sikkert system.