Der er hvert år næsten 20.000 ægtepar der vælger at gå hver til sit og at søge skilsmisse. Det er ikke længere hverken mærkeligt eller ualmindeligt at blive skilt, men det gør det stadig ikke til en nem situation. For mange mennesker er det én af de sværeste perioder i deres liv. Udover alt det følelsesmæssige kaos man bliver kastet ud i i forbindelse med en skilsmisse, er der også en hel masse udfordringer af juridisk og økonomisk art. Disse er det vigtigt at få styr på så hurtigt som muligt, så man bedre kan komme videre i livet hver for sig.

Forsikring efter skilsmisse

Hvem skal overtage forsikringerne når I går fra hinanden?

Når man bliver gift, tænker de fleste at det er for resten af livet og derfor blander man gerne alting sammen og bliver en juridisk og økonomisk enhed som par, i stedet for som før to individer med hver sin økonomi. Oftest får man også fælles bolig og dermed fælles udgifter. Når man så skal skilles skal man opdele alting igen, så man nok engang bliver enkeltindivider. Du kan læse meget mere om hvordan det hele foregår på Statsforvaltningens hjemmeside, hvor de har en glimrende guide til hele processen. I denne artikel vil vi fokusere udelukkende på forsikringer og på hvad man skal være opmærksom på rent forsikringsmæssigt, når man skal skilles. Forsikringerne er ikke altid det første man tænker på, i denne situation, men faktisk er vigtigt hurtigt at få styr på dem, så man er stadig er sikret, hvis uheldet er ude.

Her kommer de ting som du og I skal tage stilling til i forbindelse med forsikringer:

 

Indboforsikring og familieforsikring

I skal beslutte hvem af jer, der overtager jeres familieforsikring. Det vil typisk være den af jer der bliver boende i den nuværende bolig (hvis en af jer altså gør det). Den anden part skal selv oprette en ny indboforsikring. I skal helst have dette gjort senest tre måneder efter I er flyttet fra hinanden.

En ting der er vigtig at huske er at få ændret indbosummen på forsikringen. Da I efter bodelingen ejer halvdelen af det I gjorde før, skal forsikringssummen ikke være lige så høj som hidtil. Det betyder også at præmien som udgangspunkt bliver mindre, og som nyskilt er selv små besparelser altid værd at tage med.

 

Bilforsikring

Hvis I har én eller flere biler er næste I skal tage stilling til bilforsikringen. Hvis bilen eller bilerne skifter ejer, skal I huske at kontakte forsikringsselskabet så bilforsikringen kan blive ændret. Hvis bilforsikringen hidtil har stået i din ægtefælles navn, men skifter til dit (eller omvendt), så vil ancienniteten som udgangspunkt følge med.

 

Ulykkesforsikring – hvem skal være begunstiget?

Når man er gift er man automatisk hinandens nærmeste pårørende og dermed begunstiget i en ulykkesforsikring. Den begunstigede er den der får udbetalt penge ved et eventuelt dødsfald. Dette ændrer sig naturligvis ved skilsmisse, og du skal nu forholde dig til hvem der skal være din begunstigede. Dette vil typisk være børn, hvis der er nogle. Det kan i særlige tilfælde også være en ny samlever. Reglerne på området er reguleret af dels Forsikringsaftaleloven og af forsikringspolicens klausul om “nærmeste pårørende”. Spørg i dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl om reglerne for lige netop din ulykkesforsikring.

Livsforsikring

Har du eller din ægtefælle en livsforsikring eller måske endda krydslivsforsikringer, så ophører begunstigelsen naturligvis også ved skilsmisse. En krydslivsforsikring skal laves om til en personlig livsforsikring.

 

Få lavet et forsikringstjek

En skilsmisse er uanset hvad en stor livsomvæltning og det kan i den forbindelse godt betale sig at får foretaget et generelt forsikringstjek, hvor et eller flere forsikringsselskaber gennemgår alle dine nuværende og kommende forsikringer, og giver dig deres bedste tilbud. Du skal ikke være bange for at have gang i flere forsikringsselskaber på én gang og holde deres tilbud op imod hinanden. På denne måde kan du med sandsynligvis spare penge og få bare en smule mere luft i dit kommende budget.

ANNONCE:

Bestil et gratis tjek og få tilbud fra 3 forskellige forsikringsselskaber

Bestil tjek og 3 tilbud her