Der har været indbrudstyve i sommerhuse lige så længe, der har eksisteret huse, som kan brydes ind i, men nu begynder det at blive endnu mere attraktivt for tyvene end førhen. Det hænger bl.a. sammen med det udstyr, vi har stående i vores fritids- og sommerhuse i dag.

Efterhånden er der rigtig mange danskere, som har både dyre designermøbler såvel som avanceret og populært elektronik stående i deres sommerhuse, og det er guf for indbrudstyvene.

Til trods for det stigende antal luksuriøse, potentielle tyvekoster i danskernes sommerhuse, så er antallet af anmeldelser om indbrud i sommerhuse herhjemme i Danmark rent faktisk faldet stødt siden 2009. Ifølge politiets officielle hjemmeside, politi.dk, er antallet af anmeldte sommerhusindbrud faldet fra 7.526 i 2009 til 6.499 i 2011, og tendensen har fortsat lige siden.

Når det så er sagt, så er det naturligvis stadig væsentligt at sikre sig, som man kan undgå indbrud i sommerhuset. I dette indlæg kigger vi på nogle af de forskellige ting, du, som sommerhusejer, selv kan gøre for at reducere risikoen for indbrud. Dernæst ser du en række vigtige informationer, som er relevante, hvis uheldet endelig skulle være ude, og du oplever indbrud i dit sommerhus.

Hvad kan jeg selv gøre?

Undgå indbrud i sommerhuset

Du kan sikre dit sommerhus med en alarm eller videoovervågning.

Der er en række tiltag du kan lave for at mindske risikoen for indbrud i dit sommerhus markant. Herunder ser du nogle af de mest effektive midler til at holde ubudne gæster på behagelig afstand:

Alarm – Det mest nærtliggende er at installere en eller flere alarmer i sommerhuset. Hvis du sørger for at skilte med det, f.eks. i hjørnet af et eller flere vinduer, så kan du være heldig, at de ikke engang forsøger sig med at bryde ind.

Hvis de endelig vælger at løbe risikoen og bryde ind, så kan alarmen være med til at skræmme dem væk i en fart.

Nogle alarmsystemer sørger også for at tilkalde vagtselskaber øjeblikkeligt. Dette kan også være en god idé at skilte med, hvis du har et sådant alarmsystem installeret.

Videoovervågning – Der er efterhånden mange bolig- og sommerhusejere, som vælger at få installeret videoovervågning på adressen.

Sørg for at placere kamerarene åbenlyst, så eventuelle indbrudstyve bliver opmærksomme på, at de sidder der og filmer. Det er bedre at skabe en forebyggende og præventiv effekt fremfor at skjule kamerarene væk, bare fordi man vil fange tyvene på video.

Nabogrupper – En tredje og meget effektiv metode er at indgå i et netværk af naboer, som alle har en fælles interesse i at holde indbrudstyve væk.

Dette fænomen er blevet mere og mere udbredt i løbet af de sidste par år, og man kan tydeligt se det på de faldende antal indbrud i f.eks. sommerhusområder, hvor ejerne går sammen om at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt i nabolaget.

Rygtet om disse netværk af borgere og naboer, som holder øje for hinanden, har en tendens til at sprede sig hurtigt i de kriminelle miljøer. Det har en positiv effektiv på reduktionen af kriminaliteten i disse bolig- og sommerhusområder, siger blandt andre Carsten Andersen, som er kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

Hvis skaden er sket?

Hvis du har været så uheldig, at netop dit sommerhus har fået uventet besøg af indbrudstyve, så kan du tage affære og dels melde forbrydelsen til politiet, og dels kan du melde indbruddet og tabet af værdigenstande til dit forsikringsselskab, såfremt du har sådan et.

Hvis du melder indbruddet til politiet, så skal du være opmærksom på en række faktorer.

Tyven er stadig i nærheden: Hvis indbrudstyven fortsat er til stede i området, når du kontakter politiet, så rykker politiet ud for at forsøge at pågribe vedkommende på fersk gerning.

Tyven er forduftet: Hvis indbrudstyven har taget benene på nakken idet, du ringer til politiet, så er det ikke garanteret, at de vil rykke ud. De vil i stedet foretage en vurdering af en konkrete sag, hvori de skønner chancen for at finde brugbare spor og oplysninger samt lægge vægt på omfanget af tyvekosterne og gerningsstedets karakter.

Hvis du nogensinde skulle få behov for at melde et indbrud i dit sommerhus til politiet, så skal dette ske ved at ringe 112, såfremt gerningsmanden stadig er i området. Du skal omvendt ringe 114, hvis vedkommende ikke længere er til stede

Har du oplevet indbrud eller forsøg på indbrud i dit sommerhus?

Hvis du har oplevet, at dit sommerhus har fået uventet besøg af indbrudstyve, så del meget gerne din historie i kommentarfeltet herunder.

Hvilken form for beskyttelse anvendte du, da forbrydelsen fandt sted? Hvilke former for beskyttelse er du begyndt at anvende efterfølgende, så du er bedre sikret mod eventuelle indbrud i sommerhuset fremover?

Dine erfaringer og råd kan måske hjælpe andre bekymrede eller uheldige sommerhusejere i netop samme situation.